Uszak bzowy, łac. Auricularia auricula-judae, czyli polski grzyb mung.

Uszak bzowy
łac. Auricularia auricula-judae

Inne nazwy: uszak, uszak judaszowy, ucho judaszowe, judaszowe uszy, ucho bzowe.

Grzyb ten jest nam głównie znany ze sklepów i wiemy tyle, że jest z Azji. Przeważnie natrafić możemy w sklepach na suszone oraz w mrożonkach / mieszankach chińskich.

I tutaj warto zaznaczyć, bo mało kto wie, że grzybki te rosną również dziko w Polsce. Tak, nie żartuję! Spotkać je głównie możemy na bzie czarnym, stąd też jego nazwa. Co ważne – w naszych lasach natrafić na uszaki możemy przez cały rok.

Uszak jest oczywiście jadalny, ale nie posiada charakterystycznego smaku ani zapachu. Ma za to świetną konsystencję, dlatego jest tak bardzo doceniany jako dodatek w kuchni orientalnej.

Posiada właściwości lecznicze, wzmacniające nasz układ odpornościowy. W kulturze Dalekiego Wschodu, stosowany do leczenia przeziębień, hemoroidów.

Uszaki możemy gotować, smażyć, dusić, a także marynować oraz suszyć. Suszone, po zalaniu gorącą wodą, powracają do pierwotnego kształtu i takie też możemy dodawać np. do zup, sosów.

UWAGA! Artykuł został opublikowany tylko i wyłącznie w celach informacyjnych. Zawsze (!) zachowuj należytą ostrożność przy stosowaniu ziół, dzikich roślin, grzybów, owoców oraz upewnij się, czy zostały one poprawnie zidentyfikowane.

Zdjęcia (wybierz zdjęcie i powiększ – lepsza rozdzielczość):

 

Zachęcamy do odwiedzin na Facebooku:
https://www.facebook.com/zieloneprzygodydp/

Z LEŚNYMI POZDROWIENIAMI
Instr. Daniel Pawłowski