Trzęsak pomarańczowożółty, łac. Tremella mesenterica.

Trzęsak pomarańczowożółty
łac. Tremella mesenterica

Grzyb ten mało popularny w naszej kuchni głównie ze względu na galaretowatą konsystencję, nieznaczny zapach, który jest lekko owocowy. 

Spotkać możemy przez cały rok, jeśli jest tylko wilgotno – przeważnie na przełomie jesieni i wiosny, ale także jak ja – w styczniu, zimą. Pogoda w tym roku sprzyja, bo jest deszczowo i stosunkowo ciepło – bez silnych przymrozków.

Rośnie głównie na martwych, opadłych gałęziach wielu gatunków drzew i krzewów liściastych. 

Jest grzybem jadalnym, ale w wielu atlasach i u różnych źródeł znaleźć możecie informacje / oznaczenie jako niejadalny. Możemy dodawać np. do sosu czy zupy.

UWAGA! Artykuł został opublikowany tylko i wyłącznie w celach informacyjnych. Zawsze (!) zachowuj należytą ostrożność przy stosowaniu ziół, dzikich roślin, grzybów, owoców oraz upewnij się, czy zostały one poprawnie zidentyfikowane.

Zachęcamy do odwiedzin na Facebooku:
https://www.facebook.com/zieloneprzygodydp/

Z LEŚNYMI POZDROWIENIAMI
Instr. Daniel Pawłowski