Sadzenie jarzębu ze Szkołą Podstawową w Krzęcinie.

W dniu dzisiejszym, tj. 24.10.2019 r., przy Szkole Podstawowej w Krzęcinie odbyło się sadzenie jarzębu. Sadzonki sadzili uczniowie siódmej klasy na czele z Panią Dyrektor, Honoratą Kłosek.

   

Sadzonki otrzymaliśmy od Nadleśnictwa Choszczno, za co pięknie dziękujemy. Tutaj podkreślę, że na Nadleśnictwo Choszczno zawsze można liczyć! Osobiście odebrałem pęk ze Szkółki Leśnej w Sułkowie – piękne miejsce, w którym można zaobserwować, jaką “drogę” przechodzą kolejne, młode pokolenia drzew.

 

Teraz trochę o tym gatunku:

Jarząb pospolity (jarzębina), łac. Sorbus aucuparia

Osiąga 15 metrów. Liście są złożone, nieparzystopierzaste. Mają szerokie lancetowate, drobno piłkowane listki. Owoce są pomarańczowoczerwone. Przynajmniej dwa razy w roku zachwyca swoim wyglądem: w maju, w porze kwitnienia stroi się na biało, natomiast pod koniec lata zakłada koralową szatę i taka pozostaje aż do zimy. Jest niewymagającym drzewem, które rośnie na ubogiej glebie. Potrzebuje jedynie dużo światła. Pospolity w całym kraju. W górach sięga piętra kosodrzewiny, a górale powiadają, że Pan Bóg stworzył ją dla ozdoby gór. W kuchni owoce jarzębiny też mają swoje spore zastosowanie. Surowe lub suszone owoce są uroczą przyprawą do potrawek czy zup z białym mięsem, które dodajemy na koniec gotowania. Galaretka, dżem i likier, to klasyka. Jarzębina i gorzka czekolada stanowią również wytworne połączenie. Jarzębina zawiera: antyoksydanty, witaminy C, P, K, PP, A, karoten (2 razy więcej niż marchew), potas, wapń, magnez, żelazo, jod, sorbitol i pektynę. Ma właściwości bakteriobójcze. Dość twardego i łykowatego drewna używano do wyrobu trzonków, kijów do grabi i innych narzędzi. Rzemieślnicy i rękodzielnicy patrzą na drewno jarzębu życzliwym okiem, bo jest wdzięcznym tworzywem. Pamiętajmy, że zimą owoce jarzębiny są pożywieniem dla ptaków, dlatego nie zbierajcie ich więcej, niż potrzebujecie. Jej łacińska nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza “łowiąca ptaki”.¹²³

Warto skorzystać z tej leśnej apteki i przyrządzić konfiturę. Oto przepis:

1 kg jarzębiny
1 kg jabłek
½ kg cukru

Owoce jarzębiny obrać z szypułek, przebrać, umyć i zamrozić na parę dni. Trzeba wiedzieć, że surowe owoce są niejadalne, lecz po przemrożeniu lub zblanszowaniu tracą trujące właściwości i dużą część goryczki. Po rozmrożeniu jarzębinę gotować z odrobiną wody, aż zacznie pękać. Wtedy dodać cukier. Gdy się rozpuści dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Gotować jeszcze trochę aż jabłka zmiękną i staną się szkliste. Wtedy nakładać do gorących, wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i gotowe. Konfitura jest doskonała jako dodatek do mięsa lub dżem.²

Więcej zdjęć, w lepszej rozdzielczości w Galerii i na naszym Facebooku.
Zachęcamy do odwiedzin na Facebooku:
https://www.facebook.com/zieloneprzygodydp/
a także na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCZSf9kpG7wyorcYH3gAWz4Q?view_as=subscriber

Z LEŚNYMI POZDROWIENIAMI
INSTRUKTORZY
Daniel Pawłowski & Robert Kolasa
 

Źródło:
¹²³) wiedza własna, książka Lisen Sundgren ZIELNIK - JEDZENIE I DOMOWE KURACE Z ŁONA NATURY Nadia Nörbom, kilka wątków ze strony: http://www.gdansk.lasy.gov.pl/
²) przepis ze strony: http://www.gdansk.lasy.gov.pl/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *