Pokrzywa zwyczajna, łac. Urtica dioica.

Pokrzywę zna wiele osób – znają ją zielarze, a także osoby z poza tego kręgu, bo… Czy jest ktoś, kto chociażby raz nie oparzył się dla zdrowotności? 

Pokrzywę spotkać można niemalże wszędzie, ale nie wszędzie można ją zbierać, gdyż gromadzi azotany, które w większych ilościach są dla nas szkodliwe. Zatem nie zbieramy w mocno zacienionych miejscach, przy drogach, wychodkach, oborach. Na wstępie podkreślę, że jeśli masz problemy z nerkami, wrażliwe nerki to unikaj jej, gdyż pobudza ona pracę nerek i działa moczopędnie.

Posiada mnóstwo witamin oraz minerałów: wit. B, C i K, wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo i inne. Jak wspomniałem wyżej działa moczopędnie, ale działa też przeciwzapalnie i wzmacnia układ odpornościowy, włosy oraz paznokcie.

Zastosowanie kulinarne ma ogromne, bo i do zup dodać możemy (często to robię), zielonych soków, smoothies, deserów, chleba, czy pesto. 

Pozdrawiam
instr. Daniel Pawłowski