Mniszek pospolity (lekarski), łac. Taraxacum officinale.

Mniszek trzeba pokochać, bo jest cudowną rośliną! UWAGA! Nie pomyl z mleczem. 

Liście, kwiaty są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zawiera antyoksydanty, potas, wapń, żelazo, fosfor, inulinę, wit. B, C, D, a także prowitaminę A. 

Mniszek, dla naszego organizmu, ma tysiące korzyści, m. in.:
– stymuluje pęcherzyk żółciowy;
– reguluje funkcje jelit;
– skutecznie przeciwdziała cellulitowi;
– ma niezwykłe właściwości moczopędne;
– jest świetnym i naturalnym środkiem oczyszczającym;
– pomaga w problemach skórnych;
– posiada właściwości pobudzające apetyt i wzmacniające i wiele, wiele innych.

Mniszka używam w sałatkach i zupach. Dodatkowo zaopatruję się w miód oraz mydło mniszkowe, które wykonuje większości znana Karina Rudzka, prowadząca “Zielarski kącik Kari”. 

Pozdrawiam
instr. Daniel Pawłowski