Jasnota purpurowa, łac. Lamium purpureum.

Jasnota purpurowa
łac. Lamium purpureum

Wiele osób widzi i traktuje jako chwast, ale warto też wiedzieć o leczniczym i kulinarnym zastosowaniu tej rośliny.

Może zacznijmy od krótkiego wprowadzenia. Otóż jasnota purpurowa należy do rodziny jasnotowatych – Lamiaceae. W Polsce bardzo pospolita, najczęściej spotykana w zaroślach, przy rowach, rumowiskach. Jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią.

Liście rosną nakrzyżlegle, brzegi karbowane zaś wierzch połyskujący. Na spodzie są lekko owłosione. 

Kwiaty są w odcieniach fioletu – jak sama nazwa na to wskazuje. Pojawiają się w okółkach, w kątach szczytowych liści łodygi. 

Zarówno liście, jak i kwiaty są jadalne.

Owoce jasnoty purpurowej są rozłupki – żółtoszare i biało cętkowane o odwrotnie jajowatym kształcie, z zewnątrz zaokrąglone, a na szczytach skośnie ścięte. 

Jasnota purpurowa, uznawana za chwast, jest mało doceniana, a ma dość sporo właściwości leczniczych.

Słynie bowiem z pozytywnego wpływu na układ trawienny, sprzyja trawieniu białek oraz pomaga w ochronie wątroby. Hamuje stany zapalne, pomaga w napięciach mięśniowych. Polecane są napary przy występowaniu migreny, bowiem łagodzi bóle głowy. Sprawdzają się przy nadciśnieniu i stresie. Wykorzystać można ziele świeże i susz, jednak przez zbyt nieprzyjemny smak, dobrze jest doprawić np. rumiankiem lub krwawnikiem. Zneutralizujemy w ten sposób niechciany posmak.

Na koniec wspomnę, że jest rośliną miododajną, także jeśli nie stanowi nam dużego problemu w ogrodzie, to zastanówmy się kilka razy, zanim zaczniemy ją zwalczać opryskami czy innymi zabiegami chemicznymi.

UWAGA! Artykuł został opublikowany tylko i wyłącznie w celach informacyjnych. Zawsze (!) zachowuj należytą ostrożność przy stosowaniu ziół, dzikich roślin, grzybów, owoców oraz upewnij się, czy zostały one poprawnie zidentyfikowane.

Zachęcamy do odwiedzin na Facebooku:
https://www.facebook.com/zieloneprzygodydp/

Z LEŚNYMI POZDROWIENIAMI
Instr. Daniel Pawłowski