Czosnaczek pospolity, łac. Alliaria petiolata.

Czosnaczek powszechnie uważany za chwast, choć jest fantastyczną przyprawą.

Jest dość pospolity i lubi zacienione miejsca, zagajniki, sady. Bardzo fajnie komponuje się na surowo w sałatkach – zastępuje czosnek i czosnek niedźwiedzi, lecz w smaku jest delikatniejszy od wspomnianych dwóch. Liście uwielbiam dodawać do podpłomyków (leśnej pizzy). Pokrojony czosnaczek świetnie komponuje się jako wymieszany z masłem lub serkiem wiejskim. 

Na zdjęciu widoczny czosnaczek jako roślina drugoroczna. Najlepiej smakują te liście, które wyrastają bezpośrednio przy ziemi, ale te też są jadalne i nadają się również na kiszonki, ale w smaku są już gorzkawe. 

Roślina bogata w wapń, fosfor, żelazo, wit. C. 

Pozdrawiam
instr. Daniel Pawłowski